Чак на трета инстанция – проверка на новия управител на ВиК Добрич ще има

14304
Чак на трета инстанция – проверка на новия управител на ВиК Добрич ще има
Снимка: Thinkstock

Нито Районната, нито Окръжната прокуратура в Добрич поискаха да се занимават с новия управител на ВиК дружеството на града Петър Калчев заради конфликт на интереси. Не такова обаче е мнението на Апелативната прокуратура във Варна, която поема случая и ще разследва Калчев.

Защо Калчев става клиент на държавното обвинение? Според жалба на Светослав Сарафски, новият управител на ВиК Добрич не може да встъпи в длъжност заради чл. 20 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Съгласно нормата управители не може да са лица, които „са съдружници в събирателни, командитни дружества и в дружества с ограничена отговорност” и които „работят по трудов договор”. А има основателно съмнение, че в момента на назначаването си Калчев все още се води управител и едноличен собственик на капитала на фирма „Екофлуид” ЕООД. В предмета на дейност на фирмата четем „търговия, проектиране, изпълнение, експлоатация на водоснабдителни, канализационни, пречиствателни, газоснабдителни, отоплителни и вентилационни съоръжения”.

Районната прокуратура в Добрич не иска да се занимава с новия шеф на ВиК в града

Не е вменено изрично задължение за управители на еднолични търговски дружества с държавно участие в капитала да подават пред орган на в...

В своята жалба г-н Сарафски посочва, че на 18 февруари Калчев е опитал да прехвърли дружествените си дялове в „Екофлуид”, но е получил отказ за вписване в Търговския регистър. Причината са три наложени запора от три банки – „Райфайзен”, „УниКредит Булбанк” и от Първа инвестиционна банка. Два дни по-късно съпругата на Калчев става прокурист на фирмата.

На 3-ти март тази година ВиК Добрич подава заявление пред Търговския регистър за назначаване на нов управител – Петър Калчев. На 11-ти март името на Калчев е вписано като управител на ВиК Добрич.

Сага по обвинителните етажи

Според Районната прокуратура в Добрич и по-точно според прокурор Павел Любенов не е било установено нарушение на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което било проверяващия орган.

Районната прокуратура в Добрич се заема с новия управител на ВиК в града

Районната прокуратура в Добрич ще се заеме с новия управител на ВиК на града Петър Атанасов Калчев. Причината - възможен конфликт на ин...

Окръжната прокуратура в Добрич (ОПД) пък казва, че правилно прокурор Любенов не е възложил да бъде извършена проверка и сам е проверил документите в Търговския регистър, като ОПД подкрепя становището на Любенов.

Варненската апелативна прокуратура обаче казва, че проверката на прокурор Любенов е непълна и не е станало ясно до кого е подавал декларации и дали действително няма конфликт на интереси. Затова и сега Районната прокуратура в Добрич е длъжна да направи допълнителна проверка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com