Гласят за управител на ВиК Добрич човек със запори и конфликт на интереси?

51481
Гласят за управител на ВиК Добрич човек със запори и конфликт на интереси?
Снимка: Thinkstock

Гражданска жалба до Окръжната прокуратура в Добрич е била подадена срещу новия управител на ВиК дружеството в града Петър Атанасов Калчев. Жалбата е от Светослав Сарафски.

Причината за жалбата е фактът, че Калчев все още се води управител и едноличен собственик на капитала на фирма „Екофлуид” ЕООД. В предмета на дейност на фирмата четем „търговия, проектиране, изпълнение, експлоатация на водоснабдителни, канализационни, пречиствателни, газоснабдителни, отоплителни и вентилационни съоръжения”. Освен това на тази фирма са наложени три запора върху дружествени дялове – от „Райфайзен Лизинг България”, от „УниКредит Булбанк” и от Първа инвестиционна банка.

Стотици хиляди левове струва най-голямата авария на ВиК на Варна

Отстранихме най-мащабната авария в историята на ВиК – Варна и водопроводът "Китка – Варна" вече работи с пълен капацитет. ...

Интересен факт е, че на 20 февруари тази година от „Екофлуид” е внесено заявление за назначаване на прокурист. Това е съпругата на г-н Калчев. Само два дни по-рано Калчев е опитал да прехвърли дружествените си дялове, но е получил отказ за вписване в Търговския регистър. Причината са точно трите наложени запора.

На 3 март ВиК Добрич подава заявление пред Търговския регистър за назначаване на нов управител. По заявлението все още няма решение – има надпис „изчакване на тридневен срок”.

Според г-н Сарафски, новият управител на ВиК Добрич съзнателно е попълнил и предал декларация пред Търговския регистър в нарушение на чл. 20 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Този член определя кой може да е управител на такива дружества (бел. ред. – с ограничена отговорност). Според него управители не може да са лица, които „са съдружници в събирателни, командитни дружества и в дружества с ограничена отговорност” и които „работят по трудов договор”.

Банкя е с една от най-скъпите ВиК-мрежи

На фона на продължаващите водни бедствия, вследствие на обилните валежи и липсата на ВиК-инфраструктура в голяма част от населените мес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com