Ваксинират срещу бяс дивите хищници в област Добрич

5192
Ваксинират срещу бяс дивите хищници в област Добрич
Снимка: БГНЕС

Българска агенция по безопасност на храните провежда първата за тази година ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници, съобщава Topnovini.bg. Кампанията ще протече в рамките на две седмици, в зависимост от атмосферните условия. Десет специално оборудвани самолета ще разпръснат над 1 млн. ваксинални примамки от въздуха. Ваксинацията се извършва на територията на областите София, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Пазарджик, Смолян и Благоевград, като ваксини няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.

Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Домашните животни е препоръчително да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Започва ваксинацията срещу бяс при дивите хищници

От вторник 16 април 2013 година Българската агенция по безопасност на храните започва пролетния етап на ваксинацията по въздух срещу бя...

Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма, която привлича хищниците. Животните се ваксинират против бяс чрез изяждане на примамката. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS-система.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com